Новини

Назад към НовиниPeugeot 208 GTi – легендата се завърна!

Публикувано на 09.06.2013, 21:31:56| Преглеждания: 13888


Класът на горещите спортни хечове днес е по-актуален от всякога. След кратко затишие той отново е пълен с невероятни предложения. Opel Corsa OPC се наложи с времето, Ford най-накрая извади Fiesta ST, а отговорът от Франция бе безкомпромисен – два убийствени компактни боеца в лицето на Peugeot 208 GTi и Renault Clio R.S. Около последните два автомобила се шумя доста по време на официалния им дебют, като няколко месеца по-късно вече имаме възможност да тестваме спортната тривратка със стилизирано конче на предния капак и в България.

Легендата се завърна - отново GTi от Peugeot!
Още от самото начало искам да подчертая, че 208 GTi е безспорно най-красивото Peugeot в последните 4-5 години. Въпреки ненужното, според мен, минимизиране на предната част с умаляване на решетката и емблемата, моделът изглежда достатъчно остро и агресивно. Разбира се, една огромна зееща назъбена „уста“ щеше да пасва повече, но това е въпрос на фирмена идентичност. На спор не подлежи и фактът, че GTi е най-изпипаният от цялата гама на 208. Разполага с много хром по цялата каросерия, готини GTi баджове тук-таме и убийствени 17-цолови лети джанти, а цветът е тъмно червен металик. Класика в жанра!Яки спортни акценти и много кожа
Намираме се в салона. Пред погледа е същото „двуетажно“ табло с изпъкнал напред екран на навигацията и скрити в дълбочина контролни уреди. Воланът е спортно малък (вземете си поука, Renault!) , с неправилна форма, покрит с надупчена кожа и изключително удобен за хващане. Чудесни кожени седалки, контрастни шевове и алуминиеви педали и скоростен лост в добра изработка постоянно ви припомнят къде се намирате – в кокпита на спортен автомобил от последно поколение. А за моментите, когато сте настроени по-скоро спокойно, французите са приготвили аудио система JBL с перфектни баси.


Безупречно поведение в завои, дори и на запрашен паваж
Интересно е, че преди да взема колата за тест я очаквах сравнително скептично настроен, тъй като бях карал две 208-ци по-рано – една 1,6 и една трицилиндрова 1,0. Нито една от тях не успя наистина да ме впечатли, освен с майсторския си интериор. Двигателите бяха някак посредствени и мудни, а разходът – прекалено висок за градски условия. Именно затова бях почти екзалтиран, когато стартирах мотора на GTi и чух нервно боботене откъм изпускателната система. Този път под предния капак най-накрая се криеше нещо добро! След кратко суетене по намиране на най-оптималната позиция на стоене, отпрашвам с пълна газ. А тогава настъпва малка буря! 1,6-литровият турбо бензинов мотор се развихря още от ниските обороти, по-точно от 2000 нагоре, и радва слуха чак до края на червената зона на оборотомера. Първа скорост, педалът за ускорение опира в пода, а главите – в подглавниците на предните седалки. Бърз скок върху съединителя, втора предавка и пак газ – вече минавам 100 км/час, а са изминали по-малко от седем секунди! Почти толкова бързо стигам и до извода, че се намирам зад волана на една от най-приятните за каране коли с предно предаване, която съм тествал.1,6-литровия THP с 200 к.с.
Не губя много време и се озовавам на Витоша. Павета, остри завои, пясък по асфалта – нищо не успява да разтревожи червения френски атлет дотолкова, че да активира електронната стабилизираща програма. Почти сензационна устойчивост в криви участъци! Не успявам нито за миг да дам покой на 208 GTi, но пък и той изглежда не ми се сърди особено. Прещраквам набързо из бордовия компютър, само за да установя среден разход от началото на теста над 10/100. Продължавам да катеря планината в стил Пайкс пийк. Пежото е напълно уверено по курса, прецизно в завоите и сякаш радостно, когато завъртанията на коляновия вал са над 4000 за минута. Толкова много рали има в този автомобил! И как няма, все пак послужи за база на една от най-впечатляващите състезални машини в момента – тази на Себастиен Льоб, с която той ще участва именно на планинското състезание в Колорадо това лято. Разбира се, там показателите са доста по внушителни от 200 к.с. и 1160 кг., както е при GTi – 875 к.с. и 875 кг и ускорение от покой до 100 км/час за 1,8 секунди. Тоест, много по-малко, отколкото ми отне да осмисля невероятното число, когато го видях за първи път. Надявам се погледнато пропорционално на уменията ни зад волана, карайки 208 GTi, да изпитах удоволствието, което Льоб изпитва ръчкайки неговото Peugeot 208 T16.Стигам до място за почивка и започвам да анализирам. Липсва ли му нещо на 208 GTi? Ами, да, макар и да не е в графата задължително. Става дума за роботизирана и прецизна трансмисия с два съединителя, с каквато разполага Clio R.S. (този път – браво, Renault!). Точно в планинските етапи липсата й се усеща най-много, тъй като смяната на скоростите с лост отнема малко повече от необходимото време, дори и при възможно най-екстремни реакции.

Продължавам с размислите. Какъв тип хора биха си купили този автомобил. Трудно ми е да преценя, но със сигурност трябва да са доста запалени по марката или високите скорости. Стартовата цена на резачката надвишава 40 000 лв., което прави въпроса за придобиването й концептуален – ако смятате, че горещите хечове са вашите коли, то със сигурност дайте шанс на 208 GTi. В противен случай, за тези пари можете да се огледате в нещо далеч по-практично, било то отново с лъвче на предни капак или не.
Ангел Сергеев
http://www.autoclub.bg/

Назад към Новини