Новини

Назад към НовиниКонцептуалният 308 R

Публикувано на 16.09.2013, 22:12:33| Преглеждания: 17736
С изчистен и спортен стил, новият Peugeot 308 се превръща в ултра-спортен концептуален автомобил с елегантен дизайн и високо качество. В нова червено-черна интерпретация, купето излъчва спортен дух.
Здраво стъпил на пътя, 308 R Concept се задвижва от двигателя на новия RCZ R, едно истинско кълбо от енергия. Развивайки 270 к.с., този 1.6 литров 4-цилиндров двигател предлага рекордна специфична мощност от близо 170 к.с./л и емисии на СО2 само от 145 г/км.

„Новият Peugeot 308 със своя изчистен и изтънчен стил е автомобил, който извежда на висока позиция големите амбиции на Марката. 308 R Сoncept радикализира тази дързост, доразвивайки компетенциите на Peugeot Sport за постигане на екстремни усещания“.
Максим Пика, Генерален директор на Peugeot


Изчистен стил

Темпераментът на 308 R Concept се проявява от самото начало. Неговото ниско окачване, широка следа, и визия, показват без съмнение спортното му предназначение, претендирайки за очевидна връзка с новия Peugeot 308. Той съхранява идентичността на серийния модел, грижата към детайла, състезателната чистота на линиите, като напълно ги интерпретира в своя собствен механизъм.

„За нас беше ясно, че 308 R Concept носи в себе си идентичните черти на новия Peugeot 308. Двата модела споделят елегантност исофистицизъм. 308 R Concept, това е серийният автомобил, изстрелян към върха.“
Томас Рьом, отговорник за стила на новия Peugeot 308 и Peugeot 308 R Concept

Спортният характер е сърцевината на тази концепция. Оставаше само да я облечем в присъщите на тази тази ултра-спортна вселена цветове. Интерпретацията е новаторска и неповторима. Предницата е изпълнена в матов червен цвят, с флуоресцентна основа за огнен блясък. Постигнат е контраст с черната задница. Двата цвята се преливат постепенно в рисунък, вдъхновен от суперавтомобила Onyx.

Специфичните елементи на купето, които отличават 308 R Concept от новия Peugeot 308, са напълно интегрирани. Изпълнени от карбон, вратите, предните калници, страните и основата на каросерията, капакът и предните и задни брони са фиксирани върху метална конструкция, която разкрива в оргиналния им вид само покрива и задния капак.

Агресивната предница с три въздушни отвора в долната си част гордо пори въздуха. Отворите се простират по цялата дължина на бронята, която покрива разширените с по 30 мм от всяка страна следи на автомобила. Централният отвор е изпълнен от фини хоризонтални ламели иобкантен със синкав тъмен хром. Решетките на страничните отвори са покрити карбонов материал. Тази система от отвори, която сякаш поглъща пътя, отвежда до двигателя необходимия за захранването и охлаждането на 270 –те конски сили въздух. Въздушният поток се изпуска навън чрез две дюзи, вградени в стиловите линии на радиаторната решетка, носеща логото на Марката.
Обкантена със синкав тъмен хром, тази радиаторна решетка е изведена във вертикална позиция от иновативния си рисунък..Ефектът на обемност, постигнат от шахматно разположените върху черна основа елементи, е ясно доловим.Отпред ефектът на перспектива е постигнат чрез увеличаващите се размери на елементите около логото.

Фаровете с котешки поглед Full LED, възпроизведени от серийния модел, са солидно вградени в бронята посредством обработени 3D крепежни елементи. Шестте групи LED светлини доизграждат визията на 308 R Concept.
С тях започват мускулестата линия на предните калници и стилистично свързващата ги със задните светлини линия. Тази линия издължава предния капак и опасва каросерията с едно гъвкаво и динамично движение.

Олекотеното огледало за обратно виждане е поставено върху тънка карбонова основа.Въпреки изключителенияаеродинамичен финесна основата, в нея е интегриран ипътепоказател с LED светлина. Единството на основата и огледалотое доказателство за това , че изчистената линия е най-силно въздействаща.
Профилът на сниженото с 26 мм шаси е подчертан от матирано черните надлъжни лайстни в долната част на каросерията. Линията им обединява внушителните контури на калниците, поели 19” колела с джанти, чийто рисунък наподобява стилизирано разцъфнало лале. Лъвът на всяка джанта е от тъмен хром, а едно от 5 разклонения е поело логото R в тъмно червенцвят.
Светлинните ефекти, дължащи се на характерната линия, скулптираща вратите, придават динамика на автомобила. От своя страна горната част на купето, запазена в своята цялост, напомня за просторния интериор на новия Peugeot 308. В тази зона, само спойлерът еволюира по дължина за по-добра устойчивост при висока скорост.

Задната част на 308 R Concept създава представа фокусиран върху плячката си, готов за скок лъв.Пирамидалната форма на задната част със своите подчертани обеми задържа автомобила върху пътя.
Серийните фарове, с LED светлини, възстановяват хармонията на прекъснатите линии чрез разширяване на калниците. Впрочем това разширяване, гаранция за стабилност в този свят на все по-добри технически параметри подчертаваизявеното стесняване на нивото на задния мост. Двата симетрични ауспуха, красив завършек на този коренно различен стил, са изведени през лакирани в черно панели, в които са интегрирани и въздушните екстрактори.
Върху тази изключително семпла повърхност се открояват няколко елемента. Решени в черено,фаровете, вътрешността на ауспусите и вътрешната страна на спойлера са превърнати в акценти.

Агресивен темперамент

Чрез своята компактност, намалени надвеси и лекота 308 R Concept е предразположен към едно рязко поведение. Благодарение на Peugeot i-Cockpit позицията за управление е идеална за пълното му овладяване. Неговият изчистен и изключително характерен дизайн обещават усещания от нов тип.

„Peugeot i-Cockpit е голяма иновация за автомобилиста. Отсега нататък се превръща в едно цяло с автомобила. В един изключително ултра-спортен автомобил, това е определящо предимство.“
Vincent Devos, ръководител на проекта Nouvelle Peugeot 308

За водача овладяването на управлянието е просто и очевидно. С компактните си размери воланът улеснява движението и увеличава удоволствието от шофирането. Високо изнесеното бордно табло, е ориентирано към погледа на водача. Спрецизния си дизайн, то улеснява бързото разчитане на информацията, , без отклоняване на погледа. И накрая, за една естествена и интуитивна ергономичност, големият сензорен екран от 9,7” обединява командите.

Peugeot Sport разработиха система за задвижване и окачване, за да създадат концепция спираща дъха.
Под предния капак се намира компактен, но повече от щедър двигател, същият, който беше пуснат в серийно производство за новия Peugeot RCZ R. Инженерите са успели да извлекат 270 к.с. от неговия обем само от 1598 см3. Така специфичната мощност достига до едно рекордно ниво от 170 к.с./л при 145 г/км емисии на СО2, и разход на гориво от 6,3 л/100 км.

Тази невероятна ефективност изисква специални части, за да бъде осигурено устойчиво функциониране. Множество части са усилени: цилиндров блок, третиран термично преди механичната обработка, ковани бутала, използвани при състезания от висок клас, удвояване на жигльорите за буталото, полимерни биелни лагери, и т.н.
Тези промени позволяват на двигателя 1.6 THP 270 да развие своята максимална мощност при 6000 об./мин. и въртящ момент в широк диапазон (330 Nm от 1900 до 5500 об./мин.). Мощността се предава към предните колела посредством 6-степенна механична скоростна кутия. За да се използва целия потенциал, предния мост е снабден с диференциал Torsen с ограничено плъзгане. Приносът му се усеща по време на ускоренията, при спирачните моменти, с увеличаване на стабилността и при завоите, повишавайки устойчивостта на автомобила на пътя.

308 R Concept може да разчита на спирачна система с високи постижения. Дисковете Alcon са с впечатляващи размери: 380 мм в диаметър и 32 мм дебелина отпред, 330 мм и 22 мм отзад. Плаващо монтирани върху алуминиева главина, те се притискат от спирачните апарати с четири бутала. Тази забележителна спирачна мощност се предава на пътя чрез гуми 235/35 R19.

PEUGEOT

Представена в повече от 160 страни, с повече от 10 000 пункта за контакт, Peugeot съчетава навсякъде взискателността, външния вид и емоцията.
През 2012 г. марката реализира 1 700 000 продажби в целия свят, затвърждава позицията си на 4-та марка в Европа, засилва присъствието си на големите международните пазари и следва обновяването на продуктовата си гама. PEUGEOT препотвърждава своя ангажимент към околната среда с разработката на микрохибридния дизелов двигател и предлагането на три модела HYbrid4 с технология за пълен дизелов хибрид без аналог.
PEUGEOT е единствената марка, която предлага цялостна мобилност с леки и лекотоварни автомобили, скутери велосипеди и широка гама от услуги, сред които и Mu мобилността.

Назад към Новини