Събития

Назад към СъбитияКалендар на Националния драг шампионат за 2013

Публикувано на 27.02.2013, 15:59:06| Преглеждания: 1694
Датите на кръговете от драг шампионата за 2013 вече са ясни, като тази година те са цели седем! Почитателите на спорта ще са доволни, тъй като само отпускарския Август ще остане без драг надпревара, но за сметка на това през Октомври ще има две състезания.КръгДатаПиста
127-28 АприлСливен
218-19 МайКондофрей
315-16 ЮниБожурище
406-07 ЮлиКондофрей
507-08 СептемвриБожурище
605-06 ОктомвриСливен
719-20 ОктомвриКондофрей


Някои от промените в Правилника и изискванията са следните:

За званието републикански шампион се борят състезатели с минимум 50% участие!

Класове

Най-радикалните промени са в класовете. Те няма да са в същия си вид и брой. Ще има 7 класа. Четири от тях ще са стрийт, а три – про класове.

Street класове

Стрийт класовете ще се делят на:
предно
задно
оупън (отворен)
дизел

В първите 3 участниците ще имат право право на по 1 "пауър адър". Това означава само турбо, само нитро или само компресор. В клас дизел ще може да се ползват два пауър адъра.

За всички стрийт класове важи следното:

Класове за модифицирани автомобили, годни да се движат по улиците. Наличието на стъкла (оригинални), врати (оригинални), интериор, брони, фарове и капаци е задължитено. Формата и размера на автомобила трябва да отговаря на оригинала. Наличието на изпускателна ситема с поне едно гърне и изход на оригиналното място е задължително. Пълен слик за класовете "стрийт" е (б. ред. поне засега) забранен.

Pro класове

Про класовете ще са А, В и С

A: до 2100сс атмосферни двигатели, до 1300сс за турбо, до 1500сс за нитро. Разрешено е участието на частично тръбни конструкции*
B: до 5000сс атмосферни двигатели, до 2100сс за турбо/турбо+нитро, до 3600сс за нитро. Разрешено е участието на частично тръбни конструкции*
C: неограничен спрямо кубатура, турбо и нитро. Разрешено е участието на частично и изцяло тръбни конструкции
* Частично тръбна конструкция е база сериен автомобил, като носещата конструкция на двигателя ( мост, ботуши, предни колонки, челно стъкло) са в оригинален вид!

Фалстартове

До сега при фал старт резултата от гонката не се зачиташе и тя се повтаряше. Сега, при фал старт и двата автомобила са длъжни да продължат гонката до края. Ако направилия фалстарт загуби гонката (или се откаже), тя не се повтаря, а се зачита резултата от нея. В случай, че направилият фал старт спечели гонката, то резултата от нея няма да се зачита и тя ще се повтори.

Сигурност

Промени при изискванията за сигурност:

За про класовете ще е задължително автомобилите да имат преграда (кутия) между пилот от една страна и двигател, резервоар и акумулатор от друга страна. Тя трябва да е изработена от метал, като за ламарина минимумът е 1мм, а за алуминий – 2мм. Трябва да има и наличие на външен ключ-маса.
Задължителни стават спортни гащеризони, каски и тест с дрегер за алкохол.
За стрийт класовете стават задължителни каски, тест с дрегер за алкохол и дълъг панталон (желателно е да не е синтетичен).
Каски и бонета ще бъдат осигурени от организаторите, но е желателно (от хигиенична гледна точка) който разполага с такава да си носи.

И все пак най-важното е спортът да предлага конкурентоспособност, за да може драгът да продължава своя естествен път на развитие. Дали това ще е така – само времето ще покаже, но с новите промени е почти сигурно, че ще е така. Факт е, че ни чака една много интересна драг 2013 г.Назад към Събития